L   E   O        M   A   R   T   I   N   U   S

homepage

gallery expositiesyurt boek AuwemaMartinus stamboom contact links

Leo, 2022

Ik ben geboren in 1958 in de stad Groningen. Al als kind mocht ik graag tekenen, zowel met diverse soorten potlood, krijt als met Oost-Indische inkt. Op de middelbare school was tekenen het vak waaraan ik het meeste plezier beleefde.
Jammer genoeg zijn veel van mijn tekeningen uit die periode verloren gegaan.

Pas op latere leeftijd kreeg ik de mogelijkheid om aan mijn creativiteit een serieuzere wending te geven en mijn materiaalkeuze uit te breiden. Van het tekenen met potlood stapte ik over naar het tekenen met pastelkrijt. Dat was vooral om het gebruik van kleur onder de knie te krijgen. Toen ik tussen  2002 en 2005 in Schotland verbleef kreeg ik daar de kans om een introductiecursus Olieverfschilderen te volgen. Dat was een korte cursus, maar die maakte me meteen laaiend enthousiast.
 

Deze cursus, en enkele korte cursussen modeltekenen, vormen de enige gerichte scholing die ik op kunstzinnig gebied heb gehad. Als autodidactisch kunstenaar ligt voor mij de grootste uitdaging van het schilderen in de zoektocht naar nieuwe effecten en technieken. Mijn schilderijen zijn figuratief, mijn stijl zou magisch realistisch genoemd kunnen worden. Mijn voorbeelden vind ik in het werk van mensen als Carel Willink, M.C. Escher, Dick Ket en Jopie Huisman, en de 19e eeuwse schilders van de Nederlandse Romantiek.

Ik hou van stemmingen en van sfeer, romantiek, en probeer daar uiting aan te geven. Grote contrasten,zoals fel licht op gevelwanden tegen een donkere wolkenlucht, geven diepte in mijn schilderijen. Ik leg mij graag toe op detaillering. Hoe realistischer hoe beter, hoewel ik de fotografie niet wil benaderen: het moet wel duidelijk een schilderij blijven. 


Klimaatsveranderingen en milieu 

Een thema waar ik erg in ben ge´ntersseerd is "Klimaatsveranderingen". De gevolgen van de klimaatsveranderingen zijn in Nederland al zichtbaar, zoals de droge zomers en de meestal volgende droge winter. Ik denk zelf dat we het "point of no return" al gepaseerd zijn en dat we ons moeten voorbereiden op een wereld die er totaal anders uit gaat zien dan die we nu kennen.
Ik probeer mijn grote zorgen hierover vorm te geven in sommige van mijn schilderijen
waarbij ik dat spel met contrasten graag gebruik. Hoewel dit werk door kleur en compositie een bepaalde aantrekkingskracht heeft ontstaat er op die manier tegelijkertijd een grimmige sfeer. Ik situeer dat in mijn geboortestad Groningen.

Andere bezigheden 

Naast het schilderen mag ik ook graag schrijven. Gecombineerd met mijn stamboomonderzoek heeft dit geleid tot het verschijnen van een boekwerkje over de familie Auwema, waarover u elders op mijn website een pagina kunt vinden.

Tijdens vrijwilligerswerk dat ik o.a. in Schotland en Engeland heb gedaan ben ik in aanraking gekomen met het bouwen van yurts. Ook hierover heb ik een aparte pagina opgenomen op mijn website. In Inverness heb ik ruim een jaar in een yurt gewoond.

Veel kijkplezier!

Leo Martinus