L   E   O        M   A   R   T   I   N   U   S

homepage

gallery expositiesyurt boek AuwemaMartinus stamboom contact links

Leo Martinus, 2013

Geboren in 1958 in de stad Groningen, ben ik van kinds af aan bezig met tekenen, zowel met diverse soorten potlood, krijt als met Oost-Indische inkt. Op de middelbare school is tekenen het vak waaraan ik het meeste plezier beleef (de rest vond ik altijd maar bijzaak en begreep niet wat het nut ervan was...).
Jammer genoeg zijn veel van mijn tekeningen uit die periode verloren gegaan.

Me dan nog niet bewust van mijn potentiŽel richt ik mij eerst op andere, meer zakelijke bezigheden, nadat de logische stap naar de Kunstacademie tegengehouden werd. Ouders enzo... Pas op latere leeftijd krijg ik de mogelijkheid om aan mijn kunstenaarschap een serieuzere wending te geven en mijn materiaalkeuze uit te breiden.

Vanaf  het midden van de jaren negentig werk ik met pastelkrijt. Deze periode zie ik (achteraf) als een voorbereiding op het schilderen met olieverf. In 2004 krijg ik de gelegenheid om in Inverness (Schotland), waar ik dan woon, een korte introductiecursus "The Art of Oilpainting" te volgen. Er gaat dan een wereld voor me open en vanaf dat moment wil ik niet anders meer.

Deze cursus, en enkele korte cursussen modeltekenen, vormen de enige gerichte scholing die ik op kunstzinnig gebied heb gehad. Als autodidactisch kunstenaar ligt voor mij de grootste uitdaging van het schilderen in de zoektocht naar nieuwe effecten en technieken. Mijn schilderijen zijn figuratief, mijn stijl zou magisch realistisch genoemd kunnen worden. Mijn voorbeelden zijn mensen als Carel Willink en lieden van de Haagse School.

Ik hou van stemmingen en van sfeer, romantiek, en probeer daar uiting aan te geven. Grote contrasten, fel licht op gevelwanden tegen een donkere wolkenlucht, geven diepte in mijn schilderijen.

Een thema waar ik in ben geÔntersseerd is "Klimaatsveranderingen". Ik probeer mijn grote zorgen over de snelle opwarming van de aarde vorm te geven in mijn schilderijen waarbij ik dit spel met contrasten graag gebruik. Hoewel dit werk door kleur en compositie een bepaalde aantrekkingskracht heeft ontstaat er op die manier tegelijkertijd een grimmige sfeer. 
Ik situeer dat in mijn geboortestad Groningen.

Met deze schilderijen hoop ik een gevoel over te brengen op de toeschouwer. Misschien loopt hij ervoor weg, misschien zet het hem tot nadenken. Anders dan met veel van mijn andere werk hebben deze schilderijen dus een duidelijke boodschap.

Ik leg mij graag toe op detailering. Hoe realistischer hoe beter, hoewel ik niet de fotografie probeer te benaderen.

Naast het schilderen mag ik ook graag schrijven. Gecombineerd met mijn stamboomonderzoek heeft dit geleid tot het verschijnen van een boekwerkje over de familie Auwema, waarover u elders op mijn website een pagina kunt vinden.

Tijdens vrijwilligerswerk dat ik o.a. in Schotland en Engeland heb gedaan ben ik in aanraking gekomen met het bouwen van yurts. Ook hierover heb ik een aparte pagina opgenomen op mijn website. In Inverness heb ik ruim een jaar in een yurt gewoond... geloof me, het is de meest ideale vorm van wonen die ik me kan voorstellen! Mocht iemand een plek weten waar ik voor mezelf een yurt kan bouwen om in te gaan wonen, dan hoop ik van u te horen!!


Veel kijkplezier!

Leo Martinus